Жилище тип студио: Особености и идеи за дизайн

сниимка на студио

Студио апартамент

Студио апартаментът се отличава от традиционните апартаменти с липсата на вътрешни стени и врати. Общата площ се разпределя на отделни зони – за сън, за готвене, за хранене, за забавления, за работа, за почивка и посрещане на гости и други, според потребностите на обитателите. Обособяването на отделните зони може да се постигне с помощта на мебели, леки прегради от стъкло, акрил, паравани или други олекотени структури, както и с цветови решения, различни подови настилки и още много други креативни начини.

Така например, една ниска дървена преграда /или такава, изградена от декоративни панели/ ще създаде впечатление за разделение на пространството между две зони, но в същото време помещението ще запази целостта си. Още по-функционално би  било да се използва стелаж с рафтове, на който могат да се съхраняват различни вещи или да се поставят красиви декорации.

При обособяване на кухня и трапезария, като разделител между двете зони може да се използва дълъг бар плот, който ще осигури плавно визуално разграничение.

Друга креативна идея е за разделител на пространството да се използва метална конструкция с вграден аквариум. Това решение е подходящо за обособяване на всякакви зони, но най-препоръчително е да се използва за разграничаване на зоната за сън или тази, за забавления. Още повече, че стената-аквариум подхожда на всякакви интериорни стилове.

В случай, че студиото ще се проектира в класически или средиземноморски стил, тогава много подходящо би било разделителното пано да е имитация на камък.

Още една модерна идея за дизайн на отворено пространство е да се разграничат съседни зони за хранене и забавления чрез многофункционална маса на две нива. Ниското ниво може да се използва за областта на хола с подходящи табуретки, диван или кресла, докато на високото ниво се отрежда функцията на бар плот за хранене.

И накрая ето нещо, което никога не трябва да пропускате, при планиране интериора на студиото. Става дума за добре обмисленото осветление. Подходете с необходимото внимание при избора на осветителни тела, тъй като често студиата разполагат само един-единствен прозорец и естествената светлина се оказва крайно недостатъчна.

Ако планирате ремонт и искате да преобразите апартамента си в студио, може да потърсите професионална помощ тук – Kartachi.ORG

П0добни статии