Какво е важно за спалното бельо от гъши пух

21121aз  Спалното бельо от гъши пух е мечта за всеки дом. Специално изработените завивки и възглавници дават усещане за уют и спокойствие и според експерти са най-доброто средство за борба срещу безсънието. Изключителната им мекота изисква грижи, за да се запази по-дълго такава. Как да съхраняваме, перем и сушим изделията от гъши пух? Следвайте съветите на специалистите –
– Не гладете олекотените завивки и възглавници.
– Не ги сушете в сушилня, не ги тупайте и прахосмукирайте. Препоръчва се ползване на химическо чистене за тези цели.
– За допълнителна защита слагайте протектори или калъфи за възглавниците и спалното бельо.
– При пране не използвайте избелващи препарати.
Важни инструкции за пране са следните –

Когато олекотените завивки от гъши пух са замърсени, предварително третирайте повърхността и тогава изперете. Химическото чистене е препоръчително за този тип завивки. Ако сте решили да перете в домашна среда, не трябва да използвате омекотител, защото той предразполага към образуване на петна. Водата трябва да е хладка, перилният препарат не трябва да е избелващ. Някои домашни перални не могат да поберат завивки с двоен размер – имайте в предвид това.

Ако искате да изсушите в сушилнята у дома, много внимавайте за температурата –необходима е ниска или средно ниска температура на сушене. Сушете толкова време, така че олекотените завивки да са напълно сухи. Влагата разваля материята и така тя губи ефективността си. Нужно е също готовото бельо да постои на чист въздух навън, но не на пряка слънчева светлина.

Друг съвет за запазването на изделията от гъши пух е те да се поставят в калъфи и опаковки от памук. Ако ги сложите в найлонови торби, те няма да могат да дишат, ще се запарят, влагата ще отнеме от здравината на материята. Задължително поне веднъж или два пъти в седмицата разпределяйте пълнежа в завивката, за да не се получава струпване.