Винтидж стилът в интериорния дизайн

Винтидж стилът (Vintage – англ. реколта) е стил на вътрешния дизайн на домове, вили, семейни и публични места. Той прилича на интериорния стил Дрипав Шик (Shabby Chic). Чрез него се цели да се създаде семейна и жизнерадостна атмосфера. Той има свой собствен чар, тъй като обединява еклектични старомодни детайли като вехти вещи и стари мебели, които по всичко личи, са предавани неведнъж от поколение на поколение. Провинциалният, селски и спокоен дух на този жанр ни връща със сладка тъга към отминалите времена, когато любовта е била всичко на този свят. Големи пътнически куфари, паянтовите скринове с книги антикварни, стенни часовници, кадифе и дантела ни връщат към епохата, възпявани в любовните романи, където мъжете са били с рицарски сърца, а жените – нежни, раними като цвете. Авантюристичният дух и жизнерадостното усещане бликат от топлите весели цветове и радостните декоративни предмети. Можете да закупите такива предмети магазин за рециклиране, търг, разпродажба, антиквариат, консигнационен магазин, битак, пазар или магазин за сувенири. Винтидж стилът е за хора, чиято страст е да колекционират произведения на изкуството или дизайнерски мебели, които имат своя история, само след поправка и пребоядисване.

Предметите в интериора е добре да бъдат съчетани така, че да изглеждат сякаш с течение на времето нуждата от тях ги е поставила на точно това място, а не сякаш умишлено сте ги подредили еднократно. Визията е хубаво да бъде спокойна и естетически издържана, но и небрежна и непреднамерена. Всякакви детайли, чието съдържание може да се опише като авантюризъм, романтика, меланхолия е „право в целта“. И обратно – не допускайте претенциозност, формалност и суета в проекта си.

Дрипавият дизайн Shabby Chic за разлика от Винтидж се характеризира с топли, меки, женствени акценти. Той се заражда в края на ХХ век във Великобритания и е за хора, които обичат по-старинния и селски стил на обзавеждане, или ще реновират вила или провинциална къща за отдих. Характерни за битовите опростени и старомодни мебели, дамаски и предмети, които изглеждат вехти, износени и с явни следи от пребоядисване. Пердетата, дамаските, покривките и възглавници са от френски памук и плюш в светли, пастелни цветове. В същото време атмосферата е пищна с флорални десени и множество винтидж полилеи и мебели с изящна ръчна изработка.

Източник: http://remontira.bg/