Бижута за късмет – суеверия и красота

Символиката при бижутата

1211  Често търсим символиката на нещата около нас – цветове, дрехи, обичаи, дори бижута. В настоящия материал ще разгледаме именно последните.

Погледнете своите аксесоари и вижте дали притежавате нещо от изброените по-долу и разберете какво означават.
Безкрайност
Символът за безкрайност се среща навсякъде – принтове на дрехи, татуировки, както и като висулки за колие, пръстени или обеци.
Символизира – безкрайност, баланс на противоположности – мъж и жена, ден и нощ.

Синьо око
Може да е изобразено чрез рисунка върху бижуто или пък като камъче (мънисто) включено в колиета, гривни или дори брошки.
Символизира – предпазва от уроки и лоши очи.

Перо
Среща се върху обеци и пръстени, но най-често като висулки. Може да бъде едно или пък няколко, свободно висящи или преплетени.
Символизира – божествена мъдрост (при келтите и индианците). В християнството пък преплетените пера носят посланието за вяра, надежда и милосърдие.

Индиански капан за сънища
Кръг с мрежа (паяжина) вътре и висящи пера, това е символът за индианския капан за сънища. Изработени от сребро или злато, те се носят върху обеци или колиета.
Символизира – улавя кошмарите и гони злите духове по време на сън.

Слон
В индийската митология бог Ганеша най-често е изобразяван под формата на слон. Декоративни слончета се подаряват по време на сватби, присъстват върху висулки на колиета или гривни.
Символизира – сила, стабилност, чест, благополучие, щастие.

Четирилистна детелина
Детелината е често срещан мотив при сувенирите, много хора носят изсушена четирилистна детелина в портфейла си или пък между страниците на любимата си книга, но също така и при бижутата. Най-често като висулка за гривна или колие.
Символизира – четирите листа на детелината символизират вяра, надежда, любов и късмет. Началото може би се води от факта, че детелините с 4 листа са по-рядко срещани в сравнение с тези с 3 листчета.

Вижте още бижута с късметлийски символи във втората част на темата.

Източник: http://stylezone.bg/