Музика, джаз и музикални инструменти

Хората в България по начало са музикални и музиката у нас никога не е губила своята позиция на водещо изкуство, като се започне от класиката та се стигне до популярните по-лесни за възприемане жанрове. Има обаче един стил, който остава противоречив в България и който не се възприема еднозначно. Това е стилът на джаз-музиката. Макар като жанр той да е изключително богат, много от неговите стилистики не се слушат много по нашите географски ширини. Все пак, важно е да се каже, че джазмените са страхотни инструменталисти, които владеят своите музикални инструменти до съвършенство. Тяхното майсторство може да привлече много млади музиканти към изкуството на музиката изобщо.

По начало, музикалните инструменти, с които джаза се свири са най-разнообразни. Най-популярни обаче са: пиано, електрическа китара, електрически бас или контрабас; една джаз формация не може без комплект барабани. От друга страна, широка популярност по целия свят джаз музиката придоби чрез изпълнения на големи саксофонисти и тромпетисти; така че музикалните инструменти в категорията духови, каквито са тромпет, саксофон, тромбон и т.н., също са чудесни за изпълнения на джаз музика. За тях се изисква огромно майсторство и владеене на инструмента, за да се достигне до висотите, които самата джаз музика предполага.

 Законите на джаз-музиката, могат да се научат и на акустични музикални инструменти, не е нужно млади музиканти, които се пренасочват към този стил, да се запасяват още от рано с качествена музикална техника. Дори една акустична китара, може да свърши перфектна работа в първите дни на джаз музикалното образование. Както и да започне един човек да изучава този красив и елегантен стил, той трябва да знае, че навлиза в едно обширно музикално поле, което е изпълнено с трудности. Търпението и упражненията, могат обаче да направят от всеки добър музикант и добър джаз изпълнител, защото така или иначе музикалният свят е богат и хората имат различни предпочитания, работа на музикантите е да ги реализират.